Skip to content
ALL U POST
ALL U POST
  • Home
  • About Us
  • SEO
    • Instant Approval Guest Posting Sites
    • Profile creation Sites
    • Blog Submission Site Lists
    • Free Press Release Sites List
    • Product Listing Sites
    • Ping Submission Sites
    • Podcast Submission Sites
    • Free Event Listing Sites for Submission
    • Citation Sites List
  • Doc Submission
    • PPT Submission Sites
    • Pdf Submission Sites
  • Tool
    • Keyword Research Tool
    • Image Resizer Tool
    • XML Sitemaps Generator
    • Word Counter Tool
  • Write for Us
  • Contact Us
ALL U POST

Gandhi Jayanti Quiz Questions and Answers in English: Test Your Knowledge

Posted on June 18, 2023October 1, 2025 By admin
Getting your Trinity Audio player ready...
Spread the love

Gandhi Jayanti, observed on October 2nd each year, is dedicated to honoring Mahatma Gandhi—the Father of the Nation—who played a vital role in India’s freedom struggle. His unwavering belief in truth and non-violence made him a global icon. To celebrate this special day, one meaningful way is to participate in a Gandhi Jayanti quiz that not only challenges your knowledge but also deepens your understanding of his life and teachings.

Understanding the Significance:

Before we begin the quiz, it’s essential to recognize the true significance of Gandhi Jayanti. This day marks the birth anniversary of a leader who transformed India’s fight for independence with peaceful resistance. His timeless values of truth, non-violence, and justice continue to guide individuals and societies around the world, making Gandhi Jayanti a day of reflection and inspiration.

Gandhi Jayanti Quiz Questions and Answers in English MCQ:

Q 1. Where was Gandhi Ji born?

  1. Surat
  2. Porbandar
  3. Kucch
  4. Ahmedabad

Answer: (b) Porbandar

Q 2. When is Gandhi Jayanti Celebrated in India?

  1. 2nd March
  2. 5th December
  3. 2nd October
  4. 2nd June

Answer: (c) 2nd October

Q 3. What was the name of Gandhi Ji’s wife?

  1. Indira Gandhi
  2. Sonia Gandhi
  3. Meena Gandhi
  4. Kasturba Gandhi

Answer: (d) Kasturba Gandhi

Q 4. In which year Gandhi Ji was born?

  1. 1869
  2. 1880
  3. 1866
  4. 1842

Answer: (a) 1869

Q 5. What is the name of Gandhi Ji’s mother?

  1. Putlibai
  2. Hirabai
  3. Mirabai
  4. Meenabai

Answer: (a) Putlibai

Q 6. In which year Gandhi Ji passed their matriculation?

  1. 1889
  2. 1881
  3. 1895
  4. 1887

Answer: (d) 1887

Q 7. Who called Gandhiji ‘Mahatma’?

  1. Pt. Jawahar Lal Nehru
  2. Rabindra Nath Tagore
  3. Bhagat Singh
  4. Sarvepalli Radha Krishnan

Answer: (b) Rabindra Nath Tagore

Q 8. What is Mahatma Gandhi’s first name?

  1. Karamchand
  2. Haridas
  3. Mohandas
  4. Madan Das

Answer: (c) Mohandas

Q 9. What did Gandhi Ji call freedom fighter Subhash Chandra Bose?

  1. Marriott
  2. Haroit
  3. Variet
  4. Patriot

Answer: (d) Patriot

Q 10. When was the Mahatma Gandhi series of banknotes issued by the Reserve Bank Of India?

  1. 1996
  2. 1994
  3. 1992
  4. 1995

Answer: (a) 1996

Q 11. Who was the author of Gandhi Ji’s favourite bhajan “ Vaishnav Jana to tene kahiye”?

  1. Hari Mehta
  2. Ravi Mehta
  3. Narsi Mehta
  4. Krishan Mehta

Answer: (c) Narsi Mehta

Q 12. Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi Ji?

  1. Radhika Naidu
  2. Sarojini Naidu
  3. Meera Naidu
  4. Vishakha Naidu

Answer: (b) Sarojini Naidu

Q 13: By which name Gandhi Ji is lovingly called by his countrymen?

  1. Uncle
  2. Bapu
  3. Chacha
  4. Mama

Answer: (b) Bapu

Q 14. Where is Sabarmati Ashram?

  1. Bhopal
  2. Aligarh
  3. Pune
  4. Ahmedabad

Answer: (d)  Ahmedabad

Q 15. What was Sabarmati Ashram formerly called?

  1. Ashram
  2. Ahmedabad Ashram
  3. Satyagraha Ashram
  4. Gandhi Ashram

Answer: (c) Satyagraha Ashram

Q 16. Gandhi Ji’s day of death is celebrated as?

  1. Warrior’s Day
  2. Fathers’ Day
  3. Martyr’s Day
  4. Day of Non-Violence

Answer: (c) Martyr’s Day

Q 17. In 1999, who was conferred as a person of the century by Time Magazine?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Albert Einstein
  3. Winston Churchill
  4. F.D. Roosevelt

Answer: (b) Albert Einstein

Q 18. When in the History Time Magazine named Mahatma Gandhi as Person of the year?

  1. 1934
  2. 1937
  3. 1945
  4. 1930

Answer: (d) 1930

Q 19. How many times did Mahatma Gandhi nominate for the Nobel Peace Prize?

  1. 5 times
  2. 9 times
  3. 8 times
  4. 4 time

Answer: (a) 5 times

Q 20. Name the only congress session which was presided by Mahatma Gandhi?

  1. Calcutta Session, 1918
  2. Belgaum Session, 1924
  3. Gaya Session, 1912
  4. Madras Session, 1917

Answer: (b) Belgaum Session, 1924

Q 21: In which year Gandhi Ji got the title ‘ Mahatma’?

  1. 1920
  2. 1911
  3. 1915
  4. 1930

Answer: (c) 1915

Q 22. Name the popular civil disobedience movement, which was also called India’s August movement?

  1. Non-Cooperation Movement
  2. Khilafat Movement
  3. Chauri-Chaura
  4. Quit India Movement

Answer: (d) Quit India Movement

Q 23. What does the term ‘agraha’ mean in “Satyagraha”?

  1. Insistence
  2. Revolution
  3. Struggle
  4. Strive

Answer: (a) Insistence

Q 24. Where was Gandhi Ji detained for the ‘Quit India Movement?

  1. Yeravda Jail
  2. Byculla Prison
  3. Ahmedabad Prison
  4. Aga Khan Palace Jail

Answer: (d) Aga Khan Palace Jail

Q 25. Who worked as private secretary to Mahatma Gandhi?

  1. Pyarelal Ji
  2. Mahadev Desai
  3. Kishorilal Mashruwala
  4. Sushila Nayyar

Answer: (b) Mahadev Desai

Q 26. At which place did Gandhi Ji undertake his last fast on January 13, 1948?

  1. Nasik
  2. Calcutta
  3. Delhi
  4. Bombay

Answer: (c) Delhi

Q 27. On which date, Gandhi Ji returned to India from South Africa?

  1. January 9, 1915
  2. January 10, 1926
  3. March 9, 1925
  4. December 19, 1915

Answer: (a) January 9, 1915

Q 28. During the Non-Cooperation Movement, Which award did Gandhiji return?

  1. Knighthood
  2. Rai Bahadur
  3. Hind Kesari
  4. Kaiser-e-Hind

Answer: (d) Kaiser-e-Hind

Q 29. The book “Unto this Last” greatly influenced Mohandas Karamchand Gandhi. Who was its author?

  1. Louis Fisher
  2. Ruskin Bond
  3. John Ruskin
  4. Leo Tolstoy

Answer: (c) John Ruskin

Q 30. In which year did Gandhi Ji attend the Round Table Conference?

  1. 1930
  2. 1931
  3. 1939
  4. 1937

Answer: (b) 1931

Q 31. When was the first time Gandhiji went to South Africa?

  1. 1893
  2. 1865
  3. 1892
  4. 1884

Answer: (a) 1893

Q 32. When did the Chauri-Chaura incident take place?

  1. 5 Jan 1932
  2. 4 Feb 1922
  3. 6 June 1932
  4. 14 Sept 1912

Answer: (b) 4 Feb 1922

Q 33. When was the slogan of ‘Go Back  Simon’ given?

  1. 1923
  2. 1925
  3. 1928
  4. 1930

Answer: (c) 1928

Q 34. When did the Champaran Movement start?

  1. 1911
  2. 1907
  3. 1945
  4. 1917

Answer: (d) 1917

Q 35. When did Gandhiji start using Charkha for weaving?

  1. 1930
  2. 1929
  3. 1937
  4. 1944

Answer: (a) 1930

Q 36. Gandhi Ji was a member of the National Party?

  1. Bharatiya Janata Party
  2. Indian National Congress
  3. Samajwadi Party
  4. Janta Dal

Answer: (b) Indian National Congress

Q 37. When did Dandi March start?

  1. 13 January 1930
  2. 12 May 1930
  3. 12 March 1930
  4. 13 October 1930

Answer: (c) 12 March 1930

Q 38. What was the time period of Salt March?

  1. 12 March 1930 – 6 April 1930
  2. 12 May 1930 – 6 June 1930
  3. 12 April 1931 – 6 May 1932
  4. 12 March 1929 – 6 April 1945

Answer: (a) 12 March 1930 – 6 April 1930

Q 39. When was the Non-Cooperation movement started?

  1. 1 August 1929
  2. 1 August 1920
  3. 1 August 1901
  4. 1 August 1912

Answer: (b) 1 August 1920

Q 40. Where did the Non-Cooperation Movement end?

  1. Champaran Incident
  2. Kerala Incident
  3. Lucknow Incident
  4. Chauri-Chaura Incident

Answer: (d) Chauri-Chaura Incident

Q 41. When did Gandhi Ji travel to Champaran in Bihar?

  1. 10 April 1917
  2. 10 April 1915
  3. 10 April 1916
  4. 10 April 1919

Answer: (a) 10 April 1917

Q 42. When did Gandhi Ji die?

  1. 30 January 1947
  2. 30 January 1949
  3. 30 January 1948
  4. 30 January 1950

Answer: (c) 30 January 1948

Q 43. Where did Gandhi Ji die?

  1. Ahmedabad
  2. Gurgaon
  3. Pune
  4. New Delhi

Answer: (d) New Delhi

Q 44. When was the first Round Table Conference Held?

  1. 12 November 1931
  2. 12 November 1930
  3. 12 November 1929
  4. 12 November 1932

Answer: (b) 12 November 1930

Q 45. When did Gandhi Ji get the title of Father of the Nation?

  1. 27 January 1915
  2. 27 January 1914
  3. 27 January 1916
  4. 27 January 1920

Answer: (a) 27 January 1915

Q 46. What was the name of Gandhi Ji’s father?#

  1. Ravichandran Gandhi
  2. Harichand Gandhi
  3. Karamchand Gandhi
  4. Harish Gandhi

Answer: (c) Karamchand Gandhi

Also Read: Gandhi Jayanti Speech for Nursery and Kindergarten

Conclusion:

Gandhi Jayanti is not just a day of remembrance but also an opportunity to learn from the life and teachings of Mahatma Gandhi. This Gandhi Jayanti Quiz Questions and Answers in English offers a chance to test your knowledge and gain a deeper understanding of the man who continues to be an inspiration for generations. Let’s honor his legacy by embracing his principles of truth, non-violence, and social justice in our own lives.

Others

Post navigation

Previous post
Next post

Related Posts

Creating Impactful Independence Day Placards

Posted on August 13, 2023January 24, 2025
Spread the love

Spread the love Independence Day, observed on August 15th, holds profound significance for every Indian. It’s a day to commemorate the freedom struggle, honor the sacrifices of our forefathers, and celebrate the nation’s sovereignty. In this digital age, while social media posts and profile updates are common ways to express…

Read More

How to Remove Vote Ink from Finger ?

Posted on April 21, 2024January 22, 2025
Spread the love

Spread the love Voting is a civic duty that often leaves a lasting mark – literally – on your finger. Whether it’s indelible ink used to prevent double voting or a stamp of participation, getting rid of voting ink can sometimes be a challenge. In this comprehensive guide, we’ll explore…

Read More

Happy Friday Motivational Quotes to End Your Week on a High Note

Posted on April 6, 2025September 10, 2025
Spread the love

Spread the love Introduction: Fridays aren’t just about the weekend—they’re about celebration, closure, and recharging your motivation. Whether you’ve had a great week or a tough one, a little inspiration goes a long way. That’s why we’ve compiled 20 happy Friday motivational quotes to give you the boost you need…

Read More

Comment

  1. Pingback: Innovative Gandhi Jayanti Celebration Ideas for School

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Festival wishes

Recent Posts

  • Difference between Bhai Dooj and Raksha Bandhan
  • Bhai Dooj Wishes in Gujarati ગુજરાતીમાં 50 બેસ્ટ ભાઈબીજની શુભેચ્છાઓ
  • Govardhan Puja Customs and Traditions in India
  • ગુજરાતીમાં નવા વર્ષની શુભેચ્છા New Year Bestu Varas Wishes in Gujarati
  • Diwali 2025 Complete Guide to Festival of Lights — Decoration, Puja, Gifts, Melas & More

Categories

  • Home
  • About Us
  • Fastly Cached Top SEO Blog Submission Site
  • Feedback Pages
  • Newsletter
  • Privacy Policy
  • Write for Us
  • Contact Us
  • Info@allupost.com

Brilliantly

SAFE!

allupost.com

Content & Links

Verified by Sur.ly

2022
©2025 ALL U POST | WordPress Theme by SuperbThemes
Go to mobile version